05-10-2018 HB-Café Zwolle: Hoogsensitiviteit in de GGZ

Hoogsensitiviteit in de GGZ: Zo veel mogelijk van klacht naar kracht

Op 5 oktober 2018 is er weer een HB-Café in De Enk te Zwolle. Sytze Koopmans en Rhea van Pelt verzorgen deze avond.

Zowel hoogbegaafdheid als hoogsensitiviteit kan gepaard gaan met het ervaren van psychische klachten. Deze klachten kunnen een dusdanige lijdensdruk veroorzaken dat in sommige gevallen zelfs gesproken kan worden van een psychiatrische stoornis.
In deze presentatie ligt de focus op hoogsensitiviteit als onderdeel van hoogbegaafdheid, zoals beschreven in het Delphi model.

Wat houdt hoogsensitiviteit in? Hoe verhoudt hoogsensitiviteit zich ten opzichte van de psychiatrische stoornis? Staan deze los van elkaar of bestaat er een relatie? En hoe zit het bij het ervaren van (slechts) psychische klachten?

Het doel is om meer bekend te raken met de verschillende uitingsvormen van dit persoonlijkheidskenmerk. Daarbij zullen we ook aandacht besteden aan de vraag hoe je de eventuele lijdensdruk rondom hoogsensitiviteit kunt verminderen en tegelijk het kenmerk zoveel mogelijk als kracht kunt gaan inzetten.

Vanuit een wetenschappelijk kader zullen we allereerst onderscheid maken tussen het persoonlijkheidskenmerk hoogsensitiviteit en een aantal stoornissen waarmee het kan worden verward.

Hierbij zullen we de verschillen en overeenkomsten in gedrag tussen hoogsensitiviteit en elk van deze stoornissen toelichten. In het tweede deel gaan we vervolgens met elkaar op zoek naar de diverse uitingsvormen van hoogsensitiviteit in de GGZ. Dit doen we interactief aan de hand van twee casusbeschrijvingen.

Sytze Koopmans is werkzaam als arts bij Stepwork GGZ(, ook oog voor hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit). In 2016 heeft hij de opleiding HSP voor Professionals bij Prof. Dr. Elke Van Hoof aan de Vrije Universiteit Brussel voltooid.

Rhea van Pelt (GGZ-verpleegkundige) is samen met Lucien Dijksma Rieske (psychotherapeut) oprichter van Stepwork GGZ, ook oog voor hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit. In 2018 heeft zij de opleiding HSP voor Professionals bij Prof. Dr. Elke Van Hoof voltooid.

De entreeprijs bedraagt € 17,50 per persoon. Dit is inclusief 2 consumptiebonnen. Meer info op de website van het IHBV.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *