Vraag maar raak! Vraag 9

Aanvulling op vraag 2: Ik heb begrepen dat de hersens van hoogbegaafden anders werken. I.p.v. een iq-test, die maar 1 aspect van hoogbegaafdheid kan meten, zou dit neurologisch ook aangetoond kunnen worden? Bijvoorbeeld middels een hersenscan? Is de wetenschap nog niet zo ver? Mij lijkt de uitkomst van zo'n onderzoek een meer zekere uitkomst hebben dan de uitkomsten van een iq-test. 

Bijvraag: Zijn alle mensen met een iq hoger dan 129 (of volgens Amerikaanse normen 138+) hoogbegaafd. Of zijn sommige mensen met zo'n iq hoogintelligent?

Bedankt voor je antwoord Willem!

Antwoord:

Volgens mij is de wetenschap nog niet ver gevorderd en het is de vraag of ze dan alle soorten hoogbegaafden ook goed in kaart kunnen brengen. Daarnaast is het woord hoogbegaafd afkomstig van de IQ-test en is die test het geëigende middel om te determineren. Met een tester met kennis van zaken kunnen de meeste hoogbegaafden wel goed getest worden. Daarnaast is het aan de persoon zelf of die zich voldoende herkent in kenmerken en soortgenoten, om zichzelf hoogbegaafd te noemen. Ik vind niet dat een hoogbegaafde zich moet verantwoorden. Een hoogbegaafde moet geaccepteerd worden. Het wordt hooguit een probleem als we opeens veel meer dan 2% van de bevolking, aan hoogbegaafden hebben. Meer dus dan de huidige 340.000 personen. En zover zijn we bij lange na nog niet.

Met de gebruikelijke IQ-testen in Nederland ligt de lat op 132 en een beetje. Scoor je daarboven dan ben je hoogbegaafd.(Mensa criterium) Scoor je vanaf 128 dan ben je volgens velen, hoogintelligent te noemen. Het onderwijs hanteert dan weer 130. Het probleem is natuurlijk altijd of de test wel gelukt is. Mijn test was goed gegaan want ik voelde mijn plafond van kunnen tijdens de test en dat was goed. Meer info.

Terug naar het overzicht van ‘Vraag maar raak!’.