Vraag maar raak! Vraag 82

Hoe weet je of iemand hoogbegaafd is? Ik denk het over iemand waar ik mee werk omdat die persoon een bijna magnetische aantrekkingskracht heeft die ik bij "gewone" mensen niet voel. Is zeer sensitief, kan mij als HB gemakkelijk volgen, goed analyseren, heeft weinig tot geen uitleg nodig enz. Is daarnaast bescheiden. Ik sluit me als HB voor mensen om me heen af maar dit lukt niet bij deze persoon. Gaat dus om een combinatie van persoonskenmerken en mijn (emotionele) reactie op deze persoon. Ik durf er niet zo goed over te beginnen omdat deze persoon ook erg gesloten is wat privéleven betreft.

Antwoord:

Een interessante vraag. Nog interessanter is de vraag draaien. Weet iemand op het werk dat je hoogbegaafd bent? Een vraag die bijna overbodig is, het antwoord zit verweven in de vraag.

Ik herken die ‘magische aantrekkingskracht’ wel. Een gevoel van doorpraten waar je bij de meeste mensen het gevoel hebt dat het beter te stoppen is met praten. Wat mij wel opviel is dat het vaak sekse-afhankelijk is en dat er een soort van gemeenschappelijk doel moet zijn. Dat kan al zo zijn bij het werken bij hetzelfde bedrijf.

Maar de vraag is duidelijk. Een advies is om het woord hoogbegaafd eens te laten vallen bij hem. Of bv de website van Mensa even te lang open te laten staan. Of iets te vertellen over de school van je kinderen. Zo biedt je de ander de mogelijkheid om er verder op in te gaan of niet. En je biedt de mogelijkheid om later er op terug te komen. Het woord of een hint richting ‘dat woord’ is van belang.

Dat is het redelijke advies. Het beste advies is om er rond voor uit te komen dat je hoogbegaafd bent. En dat je er niet voor schaamt en dat je het niet accepteert als dat negatieve consequenties heeft voor jou en je carrière. Dat is goed voor jou en de groep hoogbegaafden. Niet enkel kinderen zijn hoogbegaafd, ook volwassenen zijn het en blijven het. Voordeel is dat jouw soms rare gedrag beter geplaatst kan worden waardoor je minder snel in het hoekje ‘dom’ of ‘a-sociaal’ wordt geplaatst waar je niet thuis hoort. Nog een voordeel is dat nogal wat collega’s opeens er met je over willen praten. Zo breng je vooruitgang in jouw bedrijf omtrent dit onderwerp. Een klein nadeel is dat je als eerste, de sterkste moet zijn of worden.

Ik vind het van wezenlijk belang dat iedere hoogbegaafde uit de kast komt. Hierdoor verminderen de vooroordelen want iedereen kent dan wel een hoogbegaafde. En ze merken dat er veel verschil is vanuit hun vooroordelen bekeken. Maar ze zien ook de gelijkenissen tussen al die verschillende hoogbegaafden. Dat maakt de kennis beter omtrent hoogbegaafden. Lezenswaardig in dit opzicht is ‘Kom ook uit de kast‘.

Terug naar Vraag maar raak!