Vraag maar raak! Vraag 58

Mijn zoon is 20, hoogbegaafd. Loopt sinds 5 gymnasium steeds verder vast. Ervaart concentratieproblemen en blokkades. Ziet de studiestof, weet dat hij het kent en kan toepassen maar kan er niet bij. Heeft nu depressie hierdoor. Waar vind ik goede hulp voor hem en wat is die blokkade?

Antwoord:

Op basis van de vraag zou ik zeggen dat hij zich al tijden teveel aanpast aan de door school verwachte levensinstelling. Repeteren, nadenken over feiten (wat niet mogelijk is), tempoloos onderwijs en vermoedelijk succesangst. Dit laatste is een blokkade wanneer het kind iets moet laten zien dat ver buiten de eigen comfortzone ligt. Bijvoorbeeld een te simpel en zeer begrenzend proefwerk maken. Het kind kan dat wel maar met de nodige inspanning. (die in de jaren alleen maar groter wordt) Eén keer is geen probleem maar het vervelende is dat het kind dit daarna keer op keer moet doen zonder een beloning die ook door het kind als beloning wordt ervaren. Het kind kan dan (on)bewust kiezen voor een faalmoment waardoor herhaling van die inspanning niet vereist is. Een goede manier om zichzelf te beschermen tegen teveel aanpassen.

Een andere blokkade kan zijn dat door de jarenlange inspanning zonder veel succes en zeker geen succes die hij ook aanvoelt als succes, hij ook niet meer weet wat te doen. Niets wil nog lukken en dat maakt depressief. Een mogelijke oplossing ligt in het vinden van succes naast school. Via een hobby, werk, vriendin of vriend dingen doen die hij als succes ervaart, kan zorgen voor voldoende tegenwicht voor de schoolse problemen. En daarbij is minder focus op die schoolse narigheid altijd beter voor de resultaten.

Een mogelijkheid is ook om na het behalen van het diploma, een voor hem leuk jaar in te plannen. Iets om naar uit te kijken en door deze moeilijke periode heen te komen.

Ik heb weleens gehoord dat mediteren of Yoga beoefenen helpt om jezelf terug te vinden in een dagelijks ritme zodat de negatieve invloeden van school er niet zo door geduwd blijven worden en zich daardoor kunnen opstapelen in het hoofd.

Hulpverleners zijn er zeker. Zie de grote kaart. Hier kun je zoeken naar een passende oplossing. bv zoeken op succesangst, faalangst, leren leren, etc.. En je kunt zoeken op  bv.’leren leren hoogbegaafd’ in Google. Het belangrijkste is dat de hulpverlener moet passen bij de hulpvrager voor het beste resultaat.

Het is jammer dat er geen alternatieven zijn voor het reguliere onderwijs. Dat zou veel problemen als deze oplossen en zorgen voor veel minder uitval. Helaas is Nederland nog niet zover dat het dit wil toestaan.

Terug naar Vraag maar raak!