Vraag maar raak! Vraag 34

Onze zoon van 8 jaar is vorige week getest. Hieruit kwam een verbale score van 132 en een performale score van 81 naar voren. Dit scoreverschil werd ook door de tester als extreem gezien en dat ze verbaasd was dat hij nog een goed functionerend was.

Zijn motoriek is altijd al een behoorlijk zwak punt geweest, wellicht is dat van invloed. Verder durven wij als ouders een stoornis als bijvoorbeeld autisme of asperger uit te sluiten, aangezien de persoon in kwestie daarvoor te empatisch, sociaal en inlevend is.

De vraag is eigenlijk: wat is een aannemelijke oorzaak voor een dermate groot verschil?

Antwoord:

Ik ben bang dat de test mislukt is en dat de resultaten in de prullenbak dienen te belanden. Het is vreemd dat de tester, die het verschil ook opmerkte bij uw zoon, blindelings uitgaat van een geslaagde test. Terwijl het ijkpunt bij het kind, de geteste, moet liggen. Het testresultaat moet passen bij de geteste.

Ik ken een hoogbegaafde vrouw die op een IQ-test onder de 80 scoorde en zei: “bijzonder toch, dat ik nog een potlood kan hanteren”. Maar ook een kind van mij die op schoolstandje een IQ-test deed en er 114 uit kwam. Het getal dat ik al voorspelde voor de test.

Het grote verschil in de testresultaten, daar kan ik wel een boek over schrijven. Hij weet dat hij niet de handigste is in huis. Wordt hij stevig geholpen met zijn fysiek, dan gaat het steeds meer tegenstaan. En lukt hem wel iets, een bal vangen bv., dan loopt hij het risico om dat steeds opnieuw te moeten doen en dan ook nog die klerebal steeds verder te moeten leren gooien. Oftewel, de vooruitgang is dan niet in zijn voordeel. Dan is het slimmer om die bal nooit en te nimmer te vangen zodat er geen vervolg op komt die hem dan gaat irriteren. Maar er zijn nog vele andere redenen waarom zijn fysiek wat achter loopt. Het kan ook in zijn DNA zitten. Is opa of vader ook fysiek onhandig, bv..

Wat het belangrijkste is, is wat het kind er zelf van vindt. Irriteert hem het ook dat hij onhandig is of vindt hij het wel best zo? De echte vraag is: Voor wie is het een probleem, want ik zie het probleem niet zo. U heeft een lieve aardige zoon die met zijn intelligentie een mooi leven kan opbouwen. En met de verdiensten daarvan huurt hij gewoon handige mensen in of hij trouwt er eentje.

Terug naar het overzicht van ‘Vraag maar raak!’.