Martijn’s gedachten over hoogbegaafd-zijn

Hoe ervaar ik hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid is pervasief met een amelioratieve connotatie. Het heeft invloed op sociale vaardigheden, relaties, motoriek. Maar ook op gevoelens, fantasie en begrip van de omringende wereld.

Hoogbegaafdheid behelst o.m. een andere manier van denken: divergerend, lateraal en nevenschikkend.
Intensiteit, creativiteit, gevoeligheid, rijkgeschakeerdheid en fijnbesnaardheid zijn enkele karakteristieken.

Hoogbegaafd zijn is als een auto die naast radio en antenne is voorzien van gps, distance control en lane departure warning. Toch is veiligheid niet gegarandeerd. Sommigen proberen je van de weg te drukken. Soms uit afgunst maar vaak intuïtief.

Als hoogbegaafde zie je vaak een andere rode draad en maak je grote denksprongen. Hierdoor kan de ander je niet volgen. Uit afweer en zelfbehoud bestempelt de ander je “vreemd”. Stigmatisering en demonisering zijn jouw deel. Je gaat je zonderling en eenzaam voelen en schept een laag zelfbeeld.

Als je erachter komt dat je hoogbegaafd bent verandert er veel.
Je maakt opnieuw de balans op.
Er is veel gebeurd en alles is gejournaliseerd..

Er zijn rekeningen van bezit, assets die jou jou maken en die je in je kracht doen staan: veerkracht, flexibiliteit, vergevingsgezindheid, gevoel voor rechtvaardigheid, intelligentie, optimisme en humor. En aan de andere kant gevoelens van schuld, onbenut potentieel, ja, zelfs afschrijvingen.

Tot slot zomaar enkele gedachten

Is dood zijn anders dan er nooit geweest zijn?

Als je er nooit bent geweest hoe kun je er dan zijn?

Geen eind zonder begin en geen begin zonder eind. Het leven is rond en God is pi.

Groet
Martijn Krook

6 gedachten over “Martijn’s gedachten over hoogbegaafd-zijn”

 1. Josien (lees:afgunst)
  Snapt het niet
  Ik wel
  Jezelf heruitvinden en daarbij boven de stigmatisering en demonisering uitstijgen is een uitdaging op zich.
  De demonisering niet (langer) toestaan jou te demoniseren is een uitdaging 2.0.
  Maar wij kunnen dat.
  Demoniseer maar lekker los Josien,
  kunnen wij oefenen en verder groeien.
  **steekttonguit**

 2. Is dood zijn anders dan er nooit geweest zijn?

  Je bent er zeker wel! En heel aanwezig en belangrijk bij die ene die jou wel ziet..
  Laat de rest niet in je hoofd.

 3. Je kunt dan misschien vanwege je hoogbegaafdheid bijzondere gedachtensprongen maken, als je een publiek hebt zoals bij het schrijven van een stukje heb je er belang bij dat de ander je kan volgen. Die moeite niet nemen en niet aansluiten bij de denkwereld van je publiek en dan vervolgens bij onbegrip dat afdoen met jaloezie of intuïtieve reactie op bedreiging, vind ik te kort door de bocht en niet heel intelligent. Ik vind je tekst behoorlijk warrig en arrogant. Intelligent zijn is méér dan goed zijn geweest op school of moeilijke woorden kunnen onthouden. Sociale intelligentie is een belangrijke andere vorm van intelligentie, net als wijsheid of bv. praktische intelligentie. Hoe meer vormen van intelligentie iemand bezit, hoe intelligenter hij/zij is wat mij (en vele anderen) betreft. Ik val overigens volgens de huidige normen voor hoogbegaafdheid zelf binnen die normen. Niet altijd tot mijn genoegen.

  1. Je commentaar is aanmatigend en van een hoog pedagogisch gehalte. Je schrijft dat ik niet de moeite neem om aan te sluiten bij de denkwereld van het publiek. Het komt nogal verwaten over om jezelf als de modus, de mediaan en het gemiddelde te zien en de vrijheid te nemen om uit monde van elke lezer te spreken. Je kent mij niet maar hebt je mond al vol over me, over gebrek aan intelligentie gesproken. Verder zou het je ietsje mooier maken wanneer je zelf eens de moed verzamelt iets zinnigs op te schrijven, in plaats van blèren vanaf de zijlijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.