Hoogbegaafd en Gelukkig

Hoogbegaafd en gelukkig / Maria Schuermans***

Als je …

eindeloos leergierig en creatief bent, ver wilt gaan om dingen ten goede te keren, energiek en geconcentreerd kan werken, intens gevoelig bent, in staat om situaties intuïtief aan te voelen en de gevoelens van anderen feilloos te ontcijferen, de lat hoog legt, veel belang hecht aan eerlijkheid, integriteit en authenticiteit, naar perfectionisme neigt en absoluut niet tegen onrecht en vooroordelen kunt.

Als dit je bekend in de oren klinkt, ben jij misschien hoogbegaafd, een gewoon mens met een ongewone visie en aanpak die anders is dan de anderen en daar een leven lang de consequenties van heeft moeten dragen in de vorm van niet aflatende kritiek, onbegrip en afwijzing.

De overgrote meerderheid van hoogbegaafde volwassenen werd als kind nooit als zodanig erkend en weet zelf niet dat ze het zijn. Ze hebben daarom ook nooit geleerd om goed om te gaan met hun talenten en gaven, en met de kritiek op hun anders-zijn. Het is echter nooit te laat om de foute input uit het verleden in te wisselen tegen je eigen waarheden, jezelf te accepteren zoals je echt bent, te beseffen dat er opties zijn en te leren om je unieke persoonlijkheid en talenten tot groter geluk van jezelf en je omgeving te gebruiken. Om eindelijk hoogbegaafd én gelukkig te zijn.

2012 / ISBN 9789085708964 / Paperback / 137 pagina’s

Te bestellen bij Boekenbent.nl

3 gedachten aan “Hoogbegaafd en Gelukkig”

  1. Losstaand van de al geplaatste terechte reacties…
    Ik werd wel getroffen door de opmerking dat hb’rs en hsp’rs, als valkuil, te veel gefocused zijn op de potentie van de ander. Hier liep ik qua relaties en vriendschappen tegenaan. Het heeft me even een spiegel gegeven waar ik dankbaar voor was/ben. Ik pak het nu anders aan. Het vermogen om de ander’s potentie (blauwdruk) te mogen zien staat nu los van hoe de ander er ‘in het nu’ ermee omgaat of heeft ontwikkeld. Ik kan nu gewoon bij de ander zijn in het ‘nu’. Heerlijk balans.

  2. Hoogbegaafd en zéér ongelukkig wegens plagiaat.

    Ik kreeg het boek ‘ Hoogbegaafd én gelukkig’ in de handen gestopt door een cliënte van me.
    Omdat ik als klinisch psycholoog gespecialiseerd ben in hoogbegaafdheid bij jongeren en volwassenen en zelf hoogbegaafd ben was ik zeer nieuwsgierig naar de inhoud.
    Ik heb het met aandacht doorgenomen en ik mocht tot mijn spijt en verontwaardiging vaststellen dat het niks meer is dan een product van veel knip- en plakwerk van andere, originele werken ivm hoogbegaafdheid. De hoofdbrok zijn letterlijk en bovendien slecht vertaalde teksfragmenten, lijstjes van kenmerken en testmateriaal uit het werk van de Amerikaanse Mary-Elaine Jacobsen ‘The gifted adult’.
    Als klap op de vuurpijl kwamen de pagina’s 105,106 en 107 me wel héél bekend voor om de eenvoudige reden dat ik ze zélf schreef voor http://www.Hoogbegaafdvlaanderen.be .
    Het betreft een korte weergave van de 5 ontwikkelingsniveau’s die Dabrowski onderscheidt in zijn ‘Theory of Positive Disintegration’ waar ik onderzoek naar deed tijdens mijn assistentschap aan de Vrije universiteit Brussel.
    De tekst werd woord voor woord gekopieerd zonder enige bronvermelding.
    Het boek bevat trouwens geen enkele referentie, zelfs geen referentielijst als afsluiter.
    Hoofdstuk 7: ‘meer lezen’ is een lijstje van 11 boeken waaronder dat van Jacobson en een werk van Dabrowski met foute titel and that’s it.
    De term ‘plagiaat’ is hier zeker op zijn plaats.
    De auteur Maria Schuermans presenteert zich op sociale netwerksites als ‘creative genius’….. geniaal in knip-en plakwerk, dat is alvast zeker!
    Alice Braham
    Kennis-en begeleidingscentrum voor Hoogbegaafdheid, Hooggevoeligheid en Hechting

  3. Ik heb dit boek kort geleden in huis gehaald en voel me nogal belazerd, want het bestaat voor een groot deel – misschien zelfs helemaal? – uit (slechte) vertalingen van het boek The gifted adult van Mary-Elaine Jacobsen. Dat vind ik dus echt niet kunnen. Plagiaat. En dan maar spreken over dat grote rechtvaardigheidsgevoel van hb’ers…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *