HB-Café over Filosofie

Als ondersteuning voor hoogbegaafden in Arnhem, Coehoorn Centraal 10 oktober 2014.
“DE FILOSOFISCH PRACTICUS; iets voor hoogbegaafden?
Met een goede vraag kom je verder dan met een volmaakt antwoord.”

Om je bij je denkwerk te ondersteunen kan de filosofisch practicus de aangewezen persoon zijn.
In de Oudheid ging men met een prangende levensvraag naar de filosoof (filosofie: liefde voor de wijsheid). Die kon je op weg helpen. Socrates was zo’n filosoof bij wie je terecht kon. Hij wist zijn gesprekspartners via prikkelende vragen over meestal alledaagse situaties tot nadenken en tot het ontwikkelen van wijsheid te brengen. In de laatste decennia van de 20e eeuw is de praktische filosofie weer herontdekt en inmiddels aan een opmars bezig. Wie niet ziek is, maar wel een prangende kwestie wil overdenken, kan bij de filosofische praktijk terecht. Een filosofisch practicus is geen psycholoog, geen coach of hulpverlener in welke zin dan ook. Er wordt ook niet gewerkt aan een diagnose.
De gehanteerde gespreksvorm is de dialoog, waarin de bezoeker samen met de filosofisch practicus zijn eigen denken onderzoekt. Er wordt niet gezocht of gewerkt naar een oplossing, je dient zelf aan het vragen te slaan, zonder een antwoord te willen vinden. Je wordt kritisch bevraagd zodat je zicht krijgt op je eigen vooronderstellingen en drogredenen die jouw denken en handelen beïnvloeden. HB’ers kan dit ondersteunen omdat ze zich zo in hun kennis gezien en erkend voelen; hoogbegaafden zijn denkers bij uitstek. Het loslaten van de eigen vooronderstellingen is moeilijk, maar het zou kunnen dat dat voor hoogbegaafden makkelijker is.

Zo verschijnt een manier van denken en van spreken die teruggaat tot Socrates en die nu opnieuw vorm krijgt: als filosofie in de praktijk. De dienst die de filosofisch practicus levert, is dat er orde in de chaos wordt geschapen in het denken; de wirwar van gedachten wordt teruggebracht tot een vraag. Met die vraag ga je aan de slag.

De avond wordt verzorgd door Dick van Hennik, filosofisch practicus (in opleiding). Zijn achtergrond: docent geschiedenis, schoolleider en schoolbestuurder, betrokken bij de ontwikkeling van geschikte onderwijsarrangementen voor hoogbegaafde middelbare scholieren, voorzitter Vereniging Begaafdheidsprofielscholen (BPS) en nu in opleiding tot filosofisch practicus. Het zal een interactieve avond worden, waarbij de bezoeker zelf aan de slag gaat als filosofisch practicus en zijn mede-bezoeker bevraagt over een gekozen kwestie.

Het HB-café is een activiteit van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV), een kennis-, netwerk- en projectenorganisatie met als doel het leefklimaat van hoogbegaafde volwassenen te verbeteren. Het HB-café is er voor hoogbegaafden en iedereen die er belangstelling voor heeft. Het is een combinatie van een thema (leerzaam) en café (gezelligheid). Inmiddels bestaan er HB-cafés in Arnhem/Nijmegen (afwisselend), Delft, Amsterdam, Zwolle, Utrecht en Eindhoven.

Locatie: Zalencentrum “De Coehoorn”, Coehoornstraat 17 te Arnhem, Tel: 026 – 4433401 gelegen direct tegenover NS-station en de nieuwe Parkeergarage Centraal.

Tijd: Inloop vanaf 18:45 uur. Het inhoudelijke deel duurt van 19:00 tot 21:30 uur. Tot 23:00 uur kan worden nagepraat onder het genot van een drankje.

Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie en thee. Overige consumpties zijn voor eigen rekening.

Aanmelden door het overmaken van het entreebedrag op bankrekening NL15 RABO 0121 2870 33 ten name van het IHBV te Delft, onder vermelding van je naam, e-mailadres (gebruik ‘()’ indien ‘@’ niet geaccepteerd wordt) én ‘[plaats en datum]’. Zodra het IHBV de betaling heeft ontvangen, is de inschrijving voltooid. Je ontvangt hier verder geen bevestiging van.
Meer informatie: secretariaat@ihbv.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *